EILO (Exercise Induced Laryngeal Obstruction)

EILO is de diagnose die gesteld wordt door een arts wanneer tijdens fysieke inspanning benauwdheid ontstaat doordat de stembanden tijdens het inademen meer sluiten terwijl deze op dat moment juist moeten openen (PVFM Paradoxical Vocal Fold Motion/VCD Vocal Cord Dysfuntion). Daarbij kan tegelijkertijd een spanning in het gebied net boven de stembanden (supraglottisch) plaatsvinden. Bijkomende klachten zijn vaak hoesten en stridor. Na de inspanning verdwijnen de klachten vaak weer vrij snel. EILO komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens en ontstaat vaak in de pubertijd.

EILO wordt vaak over het hoofd gezien omdat men denkt aan inspanningsastma. Bij inspanningsastma komt de benauwdheid meestal ná de inspanning en bij het uitademen in tegenstelling tot EILO. Inspanningsastma is dus een ander probleem maar kan wel voorkomen samen met EILO. Door het aanleren van de juiste adem met daarbij EILOBI -ademhalingsoefeningen kan EILO vaak opgelost worden.

Jorrit werkt samen met het kinderfysiotherapieteam in het MST Twente, de afdeling Kindergeneeskunde van het MST en het OCON in Hengelo om deze klachten nog beter te kunnen begeleiden.