Ademhaling

Bij het spreken wordt de basis gevormd door de ademhaling. Wanneer er een probleem met de ademhaling aanwezig is kunnen er stemklachten ontstaan. Belangrijk is dat de adem in de buik en flanken plaatsvindt (lage ademing) en niet in de borstkas (hoge ademing). Bij een onjuiste ademing zullen er extra spanningen plaatsvinden welke negatieve gevolgen kunnen hebben voor onder andere de stem. Problemen met de ademhaling kunnen zelfs leiden tot hyperventilatie. Hierbij wordt meestal te snel en te diep adem gehaald waardoor extra veel koolzuur wordt uitgeademd. Symptomen zijn dan vaak duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Hyperventilatie kan optreden als een plotselinge aanval maar kan ook chronisch voorkomen.

Veel zuchten bijvoorbeeld is een teken van een hoge ademing. Vaak heeft men het gevoel eerst te moeten uitademen alvorens weer te kunnen inademen.

Ook worden in deze praktijk Post Covid patiënten behandeld die klachten hebben op het gebied van ademhaling, zoals kortademigheid in rust of tijdens bijv. spreken.

Dit zijn maar een aantal voorbeelden uit de praktijk. Ademhalingsproblemen kunnen zeker ook tot andere klachten leiden. Mocht u vragen hebben neem dan gerust contact op met de praktijk.