Gastrisch-/supragastrisch (excessief) boeren (ructus).

 

Er bestaan verschillende typen boeren:

  • Gastrisch boeren bestaat uit het ventileren van gas uit de maag (zie ook aerofagie), het zogenaamde maagboeren.
  • Een ander type boer wordt gevormd door het supragastrisch ofwel bovenmaagsboeren. Dit boeren gebeurt vaak in zeer hoge frequenties, soms tot wel twintig keer per minuut. Uit diverse wetenschappelijke artikelen is gebleken dat logopedie een goede therapie is om deze klachten op te lossen. 
  • Daarnaast kunnen boeren ontstaan direct (binnen 2-3 sec.) na het nemen van bijvoorbeeld een slok water. Soms gaat boeren gepaard met een hik (hikboeren).
     

Ook zijn er mensen die geen boeren kunnen laten (inability to belch). Vaak zijn er 'gorgel' geluiden te horen in de keel en/of slokdarm. 

 

Aerofagie

Onder aerofagie wordt verstaan; het innemen van te veel lucht tijdens eten en drinken met als gevolg een opgeblazen- of vol gevoel in de maag en/of darmen. Vaak heeft men daarnaast ook last van boeren of winderigheid (flatulentie).

 

Afgelopen jaren zijn vele patiënten met bovenstaande klachten naar deze praktijk verwezen. Regelmatig komen deze patiënten uit het hele land. In dat geval kunnen we de planning van de behandeling daarop aanpassen. Bij de meeste zorgverzekeraars is het mogelijk om voor het 1e consult 1 - 1.5 uur in te plannen zodat er genoeg tijd is om alles goed door te nemen. Vervolgbehandelingen zouden eventueel via video of telefoon kunnen plaatsvinden als de behandeling dit toelaat. Dit videobehandelen is echter niet bij alle zorgverzekeraars toegestaan. Voor vragen kunt u contact opnemen met de praktijk. 
 

Jorrit van der Kooij heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van deze bovenstaande klachten en werkt samen met onder andere Sint Antonius Nieuwegein, Medisch Spectrum Twente, ZGT (Almelo en Hengelo), UMC Utrecht, WKZ Utrecht, Máxima MC Eindhoven/Veldhoven, Diakonessenhuis Utrecht, Gelderse Vallei Ede en AMC Amsterdam. Verder maakt hij deel uit van een werkgroep die zich vooral bezighoudt met aerofagie, supragastrisch boeren en het ruminatie syndroom. 
 

Supragastric belching, excessive belching, gastric belching, speech therapy, Rumination Syndrome.