Ademhaling 

Bij het spreken wordt de basis gevormd door de ademhaling. Wanneer er een probleem met de ademhaling aanwezig is kunnen er bijvoorbeeld stemklachten ontstaan. Belangrijk is dat de adem in de buik plaatsvindt (lage ademing) en niet in de borstkas (hoge ademing). Bij een 'onjuiste' ademing kunnen extra spanningen plaatsvinden welke negatiev gevolgen kunnen hebben voor onder andere de stem. Problemen met de ademhaling kunnen zelfs leiden tot hyperventilatie. 
Veel zuchten is bijvoorbeeld meestal een teken van een hoge ademing. Vaak heeft men het gevoel eerst te moeten uitademen alvorens weer te kunnen inademen. 

 

Musici/bespelers van een blaasinstrument Bovenstaande problemen doen zich overigens niet alleen voor bij sprekers en zangers maar ook bij musici die een blaasinstrument bespelen. Belangrijk is om een juiste ademsteun te gebruiken. Niet allee voor bijvoorbeeld het spelen van hoge noten maar ook om de druk op de keel te beperken. Een ander probleem waarmee sommige blazers te kampen hebben is het Velopharyngeal Insufficiency (VPI). Hierbij is er een luchtontsnapping (vaak een soort schraapje/ snorken in de neus te horen als gevolg van onvoldoende sluiting van het velum bij het spelen van bijvoorbeeld hoge noten. Als beroepstrompettist en logopedist heb ik regelmatig musici met dit soort klachten verholpen.